Mijn nieuwe compositie ‘Wij zijn gezichten’ is zaterdag 13 september te beluisteren in De Lindenberg in Nijmegen als onderdeel van de concertenreeks ‘Psalmenpomp 2.0’.

De compimage001ositie is speciaal geschreven voor Dirk Luijmes (harmonium) en Francine van der Heijden (sopraan).

Voor ‘psalmenpomp 2.0’ is een aantal componisten gevraagd een korte psalm (of een reactie op dit thema) te maken. Voor mijn aandeel hieraan heb ik gebruik gemaakt van het gedicht ‘Wij zijn gezichten’ van Lucebert uit Apocrief/de analfabetische naam. 

De gedichten van Lucebert raken vaak aan de essentie van een psalm: een verwoording van de ‘condition humaine’ van de dichter (en de lezer) zélf. Lucebert geeft daarbij geen directe antwoorden, hij beperkt zich tot beschrijven. Dat doet hij door het gebruik van concrete, lichamelijke, associatieve en heel rijke, suggestieve beeldtaal. Hij wil in zijn gedichten de versleten taal, de ‘schone poëzie’ verwerpen, en doet dit door juist gebruik te maken van poëzie. Met behulp van lyriek stelt hij lyriek aan de kaak.

Deze paradoxale en (ver)beeldende taal inspireerde mij voor deze, en andere composities. 

Kijk hier voor meer informatie over deze voorstelling.

Met dank aan de erven Lucebert/uitgeverij de Bezige Bij voor de vriendelijke toestemming voor het gebruik van de tekst voor deze compositie.